Brengt je in beweging!

Nieuws

Gratis schoolmaaltijden ook tijdens de zomervakantie

woensdag 12 juni 2024

Het is de normaalste zaak van de wereld dat een dag op school een direct positief effect heeft op de gezondheid van kinderen en jongeren. Daarbij leren én ervaren zij er wat een gezonde leefstijl inhoudt.

Sinds eind maart 2023 kunnen basis- en middelbare scholen subsidie aanvragen bij het ministerie van OCW voor het aanbieden van een ontbijt, lunch of pauzehap. Het doel is dat leerlingen alle energie hebben om de lessen te volgen. Een goed gevulde buik is daarvoor een voorwaarde. Door het Programma Schoolmaaltijden hoeven leerlingen niet zonder eten in de klas te zitten.

Het bieden van een gratis maaltijd is niet alleen een mooie stap om ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen niet met een lege maag op school zitten, maar ook een kans om juist hén een gezonde start te geven. Met schoolmaaltijden werk je aan meerdere beleidsdoelen tegelijk: het aanleren van goede eetgewoontes, preventie van overgewicht, gelijke ontwikkelingskansen en armoedebestrijding. JOGG werkt samen met het Voedingscentrum, Gezonde School en Jong Leren Eten om scholen te helpen hier een gezonde en duurzame invulling aan te geven. 

Met subsidie van het Programma Schoolmaaltijden kunnen scholen deze zomer pakketten meegeven voor de vakantie aan leerlingen die daarvoor in aanmerking komen. Aanvragen kan tot 19 juli 2024.

Het Voedingscentrum heeft samen met de GGD Zuid Limburg inspiratie, praktische tips en recepten opgesteld voor het samenstellen van een gezond en gevarieerd pakket. Deze vind je hier.

Programma Schoolmaaltijden

Meer informatie voor scholen is hier te vinden.

 

Recente nieuwsitems