Brengt je in beweging!

Teamfit

Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving, onder andere door het voedingsaanbod gezonder te maken. Daarnaast is er aandacht voor de thema's rookvrij en verantwoord alcoholgebruik binnen de omgevingen. Ontdek hoe leuk het is en ga ervoor met zijn allen!

JOGG-Teamfit kan ook helpen met het gezonder maken van bijvoorbeeld sportevenementen, zoals de clubkampioenschappen of jeugdactiviteiten bij jouw vereniging. Kijk voor meer informatie op de website van Teamfit. 


Werkwijze Teamfit

Teamfit heeft een eigen werkwijze die gericht is op drie thema's: voeding, rookvrij en alcohol.

Voeding: Met tools en inspiratie wordt elke stap naar een gezonder voedingsaanbod in jullie kantine simpel én leuk. Hierbij wordt de Richtlijn Eetomgeving van het Voedingscentrum gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde combideal of (gratis) drinkwater op de bar.

Rookvrij: Aan de slag met het (gedeeltelijk) rookvrij maken van de club? Start je langs de lijn of op het terras? Of misschien ben je al een heel eind op weg en gaat het om de laatste stappen naar helemaal rookvrij. De JOGG-Teamfit coach en de Rookvrije Generatie helpen je graag met informatie en tips.

Alcohol: Werken aan een verantwoord alcoholbeleid? De Teamfit coach voorziet je graag van inspiratie. Leg bijvoorbeeld vast dat op bepaalde tijden waarop veel jeugd aanwezig is, geen alcohol wordt geschonken. Bekijk ook de tips van NOC*NSF over verantwoord alcohol schenken.

Aan de hand van challenges ga je aan de slag. Beslis zelf welke en hoeveel challenges je aan wilt gaan. Met deze uitdagingen maak je simpel en in jullie eigen tempo stappen richting een gezondere sportomgeving. Gaan jullie bijvoorbeeld gezonder drinken aanbieden met de Dorstlesser Challenge? Werken aan rookvrije buitenruimtes met de Frisse Neus Challenge of gaat de voorkeur uit naar de Bewuste Borrel Challenge? Jullie bepalen zelf de focus.

Elke stap naar een gezondere sportlocatie telt en wordt beloond: een voltooide challenge met een badge en een voltooide groep challenges zelfs met een topprestatiebadge.


Stimuleringsbudget

Onlangs hebben wij vanuit het Sport & Preventieakkoord van de gemeente Nunspeet een aanvraag gedaan om een stimuleringsbudget op te zetten voor sportverenigingen en buurtlocaties. Middels dit stimuleringsbudget hopen wij deze locaties een duwtje in de rug te kunnen geven om te starten met de Teamfit werkwijze. Het stimuleringsbudget bestaat uit een bedrag van 500 euro dat besteed kan worden aan verschillende doeleinden. 

Onderstaand volgt het format dat ingevuld moet worden door de sportverenigingen/buurtlocaties om aanspraak te maken op het stimuleringsbudget. Als het format in zijn geheel is ingevuld kan deze gemaild worden naar Merel van Zandbergen of Stefan de Weerdt

Format stimuleringsbudget klik hier

Op dit moment zijn wij in contact met MHC Nunspeet, Stichting Welzijn Nunspeet 'De Garage', Wijkontmoetingscentra Nunspeet en Sportbedrijf Nunspeet om de eerste stappen te zetten richting een gezonder aanbod. Zij waren je al voor, dus grijp nu je kans om ook aan de slag te gaan binnen jouw sportvereniging of buurtlocatie!

 

Behoefteonderzoek voeding in sportkantines (2022)

Sportkantines ontvangen bezoekers die eten en drinken bij de club. In opdracht van JOGG heeft Markteffect eind 2021 een behoefte onderzoek gedaan naar de voedingskeuzes van meer dan 1.000 bezoekers van sportkantines. Maar liefst 77% hiervan geeft aan de aanwezigheid van gezondere keuzes (heel) belangrijk te vinden voor kinderen en 70% vindt dit ook voor zichzelf van belang. Daarnaast is er behoefte aan meer gezonder aanbod in het assortiment.

Klik op onderstaande factsheet voor de resultaten van het onderzoek. 

Voor meer informatie over TeamFit kan je contact opnemen met Merel van Zandbergen.