Brengt je in beweging!

Nieuws

Hoe staat het met jouw slaap?

woensdag 15 april 2020

Slaap Lekker Week 30 maart – 6 april

Van 30 maart tot en met 6 april was het de Slaap Lekker Week van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) Noord-Veluwe. In alle Noord-Veluwse gemeenten deden kinderen uit groep 7 thuis samen met hun ouder/verzorger een slaapquiz. Zo komen ze te weten wat een goede slaap is, wat het met je doet en dat slapen belangrijk is om je lekker fit te voelen.

Waarom aandacht voor slaap?

Slapen is superbelangrijk. Slaapproblemen kunnen namelijk (ernstige) gevolgen hebben. Als je te weinig slaapt ben je overdag moe. Dan kan je minder goed opletten en minder goed presteren. Jonge kinderen, die nog veel moeten groeien hebben meer slaap nodig dan een volwassene. En door slaapgebrek heeft je lijf te weinig energie en ga je op zoek naar andere energie om dit aan te vullen, zoals suiker. Je kan daarom meer trek hebben in lekkere zoete dingen. Kinderen en volwassenen die te weinig slapen, hebben daardoor ook vaker last van overgewicht.

Slaap je lekker, dan voel je je lekker. En dan leef je een stuk prettiger en gezonder .

Gezonde slaap

Zeker in deze bijzondere weken zijn vaste slaaptijden nog belangrijker. De wekker gaat niet meer elke dag om op tijd op school te zijn. En de meeste kinderen hebben er een paar dagen last van dat de klok is verzet vanwege de zomertijd. Ouders liggen op dit moment wellicht meer wakker van zorgen of vallen juist bekaf in slaap doordat ze vele ballen in de lucht moet houden. Door de slaapquiz te doen praten ouder en kind met elkaar over het belang van slaap en vaste bedtijden. En over het gebruik van smartphone of tablet voor het slapengaan.

Jongeren op gezond gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht Noord-Veluwe is een aanpak voor een gezonde leefstijl voor de jeugd, waar de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten onderdeel van zijn.

 

Recente nieuwsitems