Brengt je in beweging!

Nieuws

Blijf in de Benen

vrijdag 23 februari 2024

Het sportieve programma ‘Blijf in de benen’ zal vanaf 1 maart te zien zijn bij RTV Nunspeet. Het programma is bedoeld voor mensen die moeilijk kunnen bewegen of naar buiten kunnen. Presentatrice Daphne Best voert laagdrempelige oefeningen uit, die kijkers vanuit huis mee kunnen doen.

Jenneke Bos is ambassadeur voor Nunspeet Sportief en Gezond. Dit is een groep van lokale professionals op gebied van zorg, bewegen, sport en preventie. Ze zijn samen verantwoordelijk voor de uitvoering van het sport- en preventieakkoord van de gemeente Nunspeet. Als ambassadeur heeft zij de rol op zich genomen om ‘Blijf in de benen’ te introduceren in Nunspeet. “Ik gun het iedereen om lekker te bewegen en gezond te blijven”, legt ze uit.

Het tempo van dit programma ligt lager dan bij Nederland in Beweging. “Je kunt gewoon in je normale kleding mee doen. Er zijn geen sportbroeken en zweetbandjes nodig”, grapt de ambassadeur. De oefeningen worden daarnaast ook op verschillende manieren voorgedaan. “Bijvoorbeeld zittend, staand, maar ook achter de rollator.” 

Laagdrempelig is een belangrijke term voor ‘Blijf in de benen’. “Je kunt altijd zappen als je het niet leuk vindt”, lacht Jenneke. “Maar ik hoop dat veel mensen er iets aan zullen hebben.” Het behouden of vergroten van de zelfstandigheid is een belangrijk onderliggend doel. “Als je thuis woont, moet je wel in beweging blijven. Als je nog zelf uit je stoel kan komen, dan vergroot je je zelfstandigheid”, vindt Jenneke.

De afleveringen duren ongeveer 15 minuten. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s, zoals hulpmiddelen en voorzieningen, leefstijl en voeding, valrisico en valpreventie, spierkracht en mobiliteit en bewegen. Een aflevering bestaat uit vijf blokjes van ieder 3 minuten. In een aantal afleveringen komt er een expert, zoals een huisarts, fysiotherapeut of podotherapeut, aan het woord.

De eerste aflevering zal op vrijdag 1 maart worden uitgezonden op RTV Nunspeet om 10.00. De lancering van het programma zal bij WOC Veluwse Heuvel plaatsvinden. Vanaf 4 maart start de reeks met alle afleveringen van ongeveer 15 minuten om 10.00 uur van maandag tot en met vrijdag. De uitzendingen worden herhaald om 15.00 uur. De uitzendingen zijn voorzien van ondertiteling.

Recente nieuwsitems