Brengt je in beweging!

Nieuws

het Oranjehof is in beweging!

donderdag 21 februari 2019

Ouderen die in een zorginstelling wonen bewegen veel te weinig, blijkt uit onderzoek van kennisinstituut TNO. Dat is jammer, want bewegen is juist goed voor de gezondheid en zelfredzaamheid, maar bovenal kan het voor de kwaliteit van leven ook veel opleveren. Bewegen levert vooral voor inactieve ouderen de meeste gezondheidswinst op.

Nunspeet Beweegt en het Oranjehof

Op dit moment start Nunspeet Beweegt in samenwerking met het Oranjehof een pilot om ouderen in beweging te brengen. Hierbij komen mobielere ouderen in beweging maar ook ouderen vanuit de stoel of scootmobiel. 'De ouderen herkennen mij nu als ik binnenkom wandelen met mijn grote materialendoos, en ook bij weggaan roepen ze nog even na of ik de volgende keer weer kom! Dan weet je dat de ouderen plezier hebben tijdens het bewegen,' aldus combinatiefunctionaris Nynke Bakker die de activiteiten geeft. Laagdrempelig in beweging komen en plezier hebben zijn de belangrijkste speerpunten tijdens haar beweeguurtje. Tijdens de activiteiten worden de ouderen in beweging gebracht maar moeten ze soms ook even nadenken tijdens een spelletje levend drie-op-een-rij. 

 

De voordelen van bewegen

Bewegen heeft in het algemeen veel voordelen, maar is vooral bij ouderen goed voor de gezondheid en zelfredzaamheid. Regelmatig bewegen draagt bij aan:

  • Een groter uithoudingsvermogen;
  • betere coördinatie en meer spierkracht;
  • beter en langer slapen;
  • het fit houden van de hersenen het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse levensverrichtingen (ADL).

Daarnaast vertraagt regelmatig bewegen het verouderingsproces en kan het ook bijdragen aan een minder grote zorgvraag en lagere zorgkosten

Recente nieuwsitems